Het kindergasthuis Louise-Marie


De enorme toename van de Antwerpse bevolking in de tweede helft van de negentiende eeuw zorgde voor een toevloed aan hulpbehoevenden. Het Sint-Elisabethgasthuis geraakte permanent overbevolkt. 

In 1846 richtte Constance Teichmann (1824-1896), dochter van gouverneur Theodore Teichmann, daarom het  kindergasthuis Louise-Marie ​  op, genoemd naar de eerste Belgische koningin. Het gasthuis begon erg bescheiden in een gehuurd huis aan de St-Jorisvest. Constance Teichmann zette er zich persoonlijk in voor de zieken, wat haar de bijnaam ‘Engel van Antwerpen’ opleverde. 

In 1851 verhuisde het kindergasthuis naar de Everdystraat 35. Op dat moment waren 47 ‘dames van liefdadigheid’ werkzaam in het gasthuis. Tijdens de jaren 1930 was het gasthuis ook gekend onder de naam  Klein gasthuis of het  Kindergasthuis der Meistraat , waar het sinds 1877 gevestigd was. Het kon toen zo’n 70 behoeftige kinderen opvangen. 

In 1959 werd een ziekenhuis met dezelfde naam geopend op de hoek van de Desguinlei en de Karel Oomsstraat.

uit :  https://sosantwerpen.be/opmerkelijk/historiek-van-de-antwerpse-gezondheidszorg/  

Download hier het boekje van Dr. Theo Costy, "De Romantische Geschiedenis van Constance Teichmann en de kliniek Louise-Marie".